O nekim uvjetima za sakrament potvrde

O nekim uvjetima za sakrament potvrde

S obzirom na završetak nastavne godine i mogućnosti upisa ili ispisa nastave Katoličkog vjeronauka u školi, podsjećamo roditelje djece iz naše župe na:

  1. obvezu redovitog slavlja svete mise;
  2. važnost kontinuiranog i redovitog pohađanja školskog vjeronauka (najmanje 7. i 8. razred);
  3. pohađanje župne kateheze.
  • Školski vjeronauk i župna kateheza

Školski vjeronauk predstavlja oblik poučavanja i pripravjanja za sakrament potvrde. On nije zamjena za župnu katehezu. A ni župna kateheza nije zamjena za školski vjeronauk. Ta dva oblika poučavanja nisu isti, jer se međusobno razlikuju, iako se također i nadopunjuju.

Stoga upućujemo roditelje na obvezu kontinuiranog pohađanja školskog vjeronauka za učenike, kao uvjet za slavlje sakramenta potvrde. Tako se u redovitom slučaju ne može prihvatiti praksa da se učenici ispisuju s nastave školskog vjeronauka nakon prve pričesti, a potom se ponovno upisuju tek u osmom razredu.

Uz školski vjeronauk, oni koji žele slaviti sakrament potvrde dužni su redovito pohađati župnu katehezu, prema rasporedu i programu koji se utvrdi u Župi.

  • Redovito slavljenje svete mise

Ujedno, neizostavan uvijet za primanje sakramenta potvrde je redovito slavljenje svete mise, koje je općenito obvezno za sve vjernike. I nije pitanje treba li ići na svetu misu samo za vrijeme osmog razreda. Svetu misu treba slaviti redovito, neovisno o dobi, razredu, školskim praznicima… Prvestveno se to odnosi na misu nedjeljom i blagdanima.

  • Život u vjeri

Uz sve to, važno je i osobno svjedočenje vjere. Za kandidate za krizmu (školarce) to znači živjeti i djelovati prema kršćanskim načelima. Svjedočenje vjere za sve nas kršćane, pa tako i za školarce, vidi se u tome kako živimo i djelujemo; kako se ponašamo i što govorimo – kod kuće i u crkvenom prostoru, u školi ili na poslu, u slobodnom vremenu ili na treninzima, pa i na društvenim mrežama. To su sve područja na kojima se svjedoči vjera i na kojima se lako vidi koliko smo i kakvi vjernici.

Naravno, sve navedeno vrijedi za redovite situacije. U izvanrednim situacijama ili u slučaju osoba s posebnim potrebama, priprava za sakrament prilagođava se prema mogućnostima.

%d blogeri kao ovaj: