Hodočastili smo u Mariju Bistricu

Jedan autobus vjernika naše župe pošao je 20.8. ujutro na hodočašće Sisačke biskupije u Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. Tim župljanima treba pribojati i one koji su pošli u vlastitom prijevozu. Svi smo išli kao jedna Crkva na hodočašće, okupljeni oko svoga biskupa.

Tijekom vožnje izmolili smo krunicu BDM, a i molitvu na nakanu Svetog oca, radi zadobivanja potpunog oprosta kojeg Crkva omogućuje prilikom hodočašća. Po dolasku smo iskoristili priliku za okrepu ili osobnu pobožnost, svetu ispovijed i zajednički Križni put.

Vrhunac i središte hodočašća bila se sveta misa koju je predslavio naš biskup Vlado Košić u zajedništvu sa svećenicima naše biskupije. S nama su zajedno slavili svetu misu i vjernici iz Slovenije, predvođeni biskupom Murske Sobote Peterom Štumpfom.

U homiliji je biskup Vlado istaknuo pozitivne strane i plodove protekle godine Božje Riječi koja je bila u našoj biskupiji. A zatim je proglasio kako će sljedeća pastoralna godina biti godina posvećena sinodi. Ovu godinu uključujemo se u zajedničku Sinodu u općoj Crkvi, a ujedno ćemo se pripremati i za Sinodu Sisačke biskupije koja bi uslijedila sljedeće godine. Za tu pripremu biskup nam je kao smjernice za razlučivanje stavio teme Generalnog tajništva Biskupske sinode u Rimu, a ujedno je potakao i na molitvu za Sinodu.

Na završetku svete mise obratio se i biskup Štrumpf i potaknuo nas na upoznavanje susjeda – vjernika drugih naroda, a podsjetio nas je i na t da smo kao vjernici ljudi mira.

Nakon svete mise bilo je vrijeme za okrepu, nabavku i blagoslov nabožnih predmeta i osobnu pobožnost. Na koncu je uslijedilo zajedničko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u Bazilici i oproštaj od svetišta.

Tijekom boravka u Mariji Bistrici dobri Bog nas je obradovao lijepim vremenom, a po povratku kući smilovao nam se kišom koja je tako potrebna u ovo sušno vrijeme.

Zahvalni smo Bogu što nam uslišava molitve koje mu upućujemo i po zagovoru Blažene Djevice Marije i što je neprekidno uz nas. 

[foto, video i tekst: I.G.]


%d blogeri kao ovaj: